Lokale fødevarer erobrer deltagernes hjerter

Når man sætter fut bag indkøbsvognen og ruller ned af gangene i supermarkedet, er oplevelsen i dag noget anderledes, end den var for 30 år siden. Hvor økologi og specialvarer i 80’erne var en sjældenhed, som ofte var pakket væk i et hjørne og primært henvendt til de “lidt for hellige”, har disse varer i dag fået plads på første parket. Økologi, lokale fødevarer og specialvarer er blevet supermarkedernes stolthed, som vises frem som en anden muskuløs præmietyr.

Selvom man kunne forfalde til at tro det, så handler disse fødevarers placering på forreste hylde ikke om, at købmændene har skiftet overbevisning og er rykket over blandt “de hellige”. I stedet handler det om udbud og efterspørgsel.

Det er nemlig ikke købmændene, der har ændret sig. Det er derimod danskerne og de indkøbssedler, som akkompagnerer os, når vi tager ud for at handle – i dag er disse nemlig fyldt med ønsker til lokale fødevarer, økologi og specialvarer. Og som en naturlig konsekvens af denne ændring er der også sket et boom i salget af de nye varetyper.

Læs også: Aktive deltagere: Sådan bruger du apps til opgaven

Men hvad er det egentlig, som vi er faldet for ved de nye varer?

Ifølge en rapport fra Videncenter for fødevareudvikling er høj råvarekvalitet, lokal tilknytning, nichefokus og sundheds- og ernæringsværdi nogle af de elementer ved lokale fødevarer, som virker lokkende på det danske folk. Og flere af samme tendenser peger det seneste Madindeks fra Madkulturen på. Madkulturens undersøgelse viser nemlig, at danskerne tillægger lokale fødevarer kvaliteter som højere dyrevelfærd, kvalitet, mere friskhed, autencitet og bedre smag.

Læs også: Find dit konferencecenter på Sjælland

Udnyt potentialet til dit møde

Som mødeplanlægger kan du lige så godt hoppe på vognen først som sidst og udnytte danskernes entusiasme for de lokale fødevarer. Ifølge Ulla Brink Hansen fra Fødevarer Lokalt – en forening med hovedsæde i Skælskør, som arbejder for at gøre lokalt producerede fødevarer lettilgængelige for restauranter, kantiner og private forbrugere – har indkøbssedlens nye top-varer nemlig så gode ry, at de kan være med til at vinde dine deltageres hjerter.

“Lokale fødevarer bidrager med mere end “bare” det at spise sammen, som jo i sig selv er vigtigt, når vi mødes og forsøger at findes fælles fodslav. De har en historie med, som man kan dele, de er sunde, velsmagende og friske og giver dermed energi og overskud til det, der skal arbejdes med ved mødet,” siger hun og tilføjer:

“Samtidig er det en mere bæredygtig måde at spise på, hvilket er meget populært – det gør jo, at man kan spise med god samvittighed.”

Sådan gør du:

Der er flere måder at få lokale fødevarer på menuen til dit møde, dit kursus eller din konference. Vi har spurgt Ulla Brink Hansen, hvordan det kan gribes an.

Her giver hun sine 3 bedste ‘Kom-godt-i-gang’ -råd:

  • Gå efter steder, der reklamerer med, at de prioriterer lokale fødevare, når du planlægger dit møde.
  • Kontakt ejerne, der hvor du planlægger at holde dit møde, og spørg, om det er muligt for dem at lave maden af lokalt producerede fødevarer.
  • Ring til Fødevarer lokalt og spørg os, hvilke spise- og konferencesteder vi leverer varer til.

Læs også: Sådan får du glade mødedeltagere

Om Fødevarer Lokalt

Fødevarer Lokalt arbejder for at gøre lokalt producerede fødevarer let tilgængelige for restauranter, kantiner og private forbrugere. Foreningen har fokus på bæredygtig distribution af fødevarer, det gør man bl.a. ved at sikre kortere leveringsafstande, reduceret madspil og naturlig recirkulering af ressourcer lokalt (vand, gødning og energi).

Foreningen består af en bestyrelse på fem personer bestående af både producenter og aftagere, der samarbejder med AB Catering, Slagelse om distributionen af lokalt producerede fødevarer i Vestsjælland.

Varer fra Fødevarer Lokalt kan bestilles hos foedevarerlokalt.dk.

Du kan finde vores liste over møde- og konferencesteder her – de ligger alle tæt på Fødevarer Lokalt, så I i fællesskab kan holde fast i den bæredygtige tankegang.